Blogoverzicht

Grijp Kairos bij zijn haarlok

De beleving van tijd lijkt steeds sneller te gaan en we hebben er altijd te weinig van. De tijd glijdt als fijn zand tussen onze vingers door. Pleidooi voor meer Kairos, ofwel meer bevlogen vrijetijd.

Druk zijn en een gevulde agenda lijken synoniem voor succes. Maar we weten allemaal dat we niet alleen maar kunnen rennen. Lichaam en geest halen brandstof uit nietsdoen, lekker buiten wandelen of inspiratie opdoen in een museum.

Contramal

Omdat we het de komende jaren alleen maar drukker krijgen, zal de behoefte aan rust, stilte en de accu opladen alleen maar stijgen. Dat is gunstig voor trage vrijetijdsactiviteiten als natuurbeleving, wandelen, fietsen en bezoek aan cultuur en erfgoed. Het prikkelvrije buitengebied wordt zo steeds belangrijker als contramal van de prikkelrijke stad. Natuur, cultuur en erfgoed worden zo steeds meer een heler van de gejaagde geest. 

Ontmoet Kairos

Het mooie van rust, stilte en traagheid is dat het de voorwaarden zijn voor inspiratie en creativiteit. De oude Grieken voerden hiervoor Kairos ten tonele: de God van het geschikte moment, het opgaan in de tijd en het inzicht. Het was een wat rebelse zoon van Zeus, afgebeeld met nagenoeg kaal hoofd met één sliert haar, vleugels en een weegschaal. Als hij langs kwam dan was het raak en voelde je je enthousiast en bevlogen. Het was dan zaak hem als kans (lees sliert haar) snel te grijpen, want hij kon weer zo wegvliegen. Een mooie metafoor is Kairos. Dus slow down, maak een lange wandeling of ga heerlijk lummelen in je hangmat. Wedden dat je Kairos snel tegen gaat komen. 

Meer over Kairos? Lees ‘Kairos en de tijd’ van filosoof Joke Hermsen.

‘Maak genoeg tijd vrij om die gevleugelde Kairos eens goed bij zijn haarlok te grijpen’