Ruimtelijk kader logies Purmerend
Samen met de Metropoolregio Amsterdam stelde Ruis en Reuring voor de gemeente Purmerend een ruimtelijk kader op voor verblijfsaccommodaties die waarde toevoegen aan de omgeving.

In de Metropoolregio Amsterdam (MRA) adviseert een team ervaren beleidsadviseurs met succes over de wenselijkheid van nieuwe verblijfsaccommodaties. De inzet hierbij is om niet klakkeloos nieuwe ontwikkelingen te faciliteren, maar te stimuleren dat nieuwe logiesvormen ook bijdragen aan maatschappelijke waarde. De gemeente Purmerend is nu de eerste gemeente (van de 30 in de MRA-samenwerking) die deze aanpak lokaal doorvertaalt. Brede welvaart in de praktijk dus.
Het doel van voorliggend ruimtelijk kader is om voor nieuwe verblijfsaccommodaties, ondernemers en organisaties duidelijk te maken hoe de gemeente haar afwegingen maakt. De essentie is dat de gemeente hierdoor gericht kan sturen en ja kan zeggen tegen die projecten die waarde toevoegen en nee tegen projecten die onvoldoende aansluiten bij de ambities en sleutelthema’s van de visie op recreatie en toerisme. Dit kader dient voor het cluster economie van de gemeente Purmerend om het gemeentebestuur, en waar nodig de gemeenteraad, te adviseren in hoeverre een initiatief aansluit bij de visie op recreatie en toerisme. Deze adviserende rol vindt plaats bij een indicatieverzoek omgevingsvergunning of bij een aanvraag omgevingsvergunning (Omgevingstafel) voor de ontwikkeling van een nieuwe verblijfsaccommodatie óf voor de uitbreiding van een bestaande verblijfsaccommodatie.
Op dit moment loopt een inspraakronde onder ondernemers en de verwachting is dat het college in september het kader vaststelt.
Beeld: Van der Valk impressies voor nieuw hotel op Neckerhout (voorheen Kom A7) in Purmerend.